Vellen en rooien

Vellen en rooien

Sommige bomen zijn er zo slecht aan toe dat ze voor een onveilige situatie zorgen voor de omgeving. Ze zullen dan moeten worden geveld of gerooid. Dat kan ook noodzakelijk zijn als bomen te dicht op elkaar staan en elkaar daardoor in groei belemmeren of als de boom in de weg staat, bijvoorbeeld in het geval van herinrichtingsplannen. Geurts Boom & Groen is gespecialiseerd in het verwijderen van bomen. Iedere situatie is anders; wij bekijken wat de beste oplossing voor boom én omgeving is. Daarbij is het belangrijk dat het verwijderen van bomen veilig wordt uitgevoerd en geen schade oplevert.

Man die aan het zagen is

Vellen

Vellen is een geschikte methode om de boom te verwijderen als er genoeg plaats is om de boom in zijn geheel om te laten vallen. Als je een boom kapt of velt, blijft de boomstronk met de wortels over. Dat kan dus een oplossing zijn voor bijvoorbeeld een boom die stormschade heeft en door de verslechterde gezondheid een bedreiging voor zijn omgeving vormt. In dit geval worden de wortels niet verwijderd, wat betekent dat er minder schade aan de grond gemaakt wordt. Er zijn dan immers geen graafwerkzaamheden rondom de boom nodig. Vellen gebeurt met redelijke precisie en is over het algemeen de snelste manier om een boom weg te halen.

Rooien

Bij het rooien van bomen verwijderen we de gehele boom. Dat is dus inclusief de boomstronk en de boomwortels. Het rooien van een boom is de beste oplossing wanneer er iets anders gebouwd wordt en de boom in de weg staat, of wanneer de boom ook wortelschade heeft. Voor het verwijderen van bomen gebruiken we klimtechnieken als er te weinig plaats is om de boom in zijn geheel te laten vallen, maar ook wordt onze torenkraan ingezet om de bomen te verwijderen.

Man die aan het zagen is
hoge boom

Klimmend afbreken

Als we klimmend afbreken, klimmen we in de boom met behulp van klimtouwen. Zo kunnen we ons op een relatief veilige manier door de kroon verplaatsen. Wanneer we zaagwerkzaamheden uitvoeren, zijn we dubbel gezekerd. Veiligheid staat altijd voorop. We laten de boom in hanteerbare stukken naar beneden vallen.

Indien daar geen ruimte voor is, moet alles afgevangen worden. Dit houdt in dat alle onderdelen van de boom met behulp van een touw, katrol en een lijnrem naar beneden worden gelaten door een grondman. Deze grondman is er niet alleen bij om een helpende hand te bieden, maar ook voor de veiligheid van de klimmer en de omgeving.

Kraanvelling

In sommige gevallen is het veiliger, makkelijker en goedkoper om een boom weg te halen met behulp van een telescoop- of torenkraan. Dan wordt de boom in grotere stukken weggehaald vanaf de standplaats naar een plek waar de delen gezaagd en opgeruimd worden.

Machine voor kraanvelling

Ons werk

Hier komt de project naam
Hier komt de project naam
Hier komt de project naam